Miody są nam znane od wielu lat. Od zawsze cenione ze względu na słodki, charakterystyczny smak, jak i zdrowotne właściwości, dzięki którym możemy uchronić się przed wieloma chorobami. Miody są nieodłącznym produktem w wielu kuchniach polskich, a różnorodność jego rodzajów zachęca do korzystania z dóbr natury i próbowania nowych smaków. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się miód leśny – chętnie wybierany przez wiele rodzin. Jakie są jego właściwości i dlaczego warto mieć go w swoim domu?
Miód leśny. Pochodzenie.
Nazwy miodów zazwyczaj wykorzystują miejsce lub sposób, w jaki powstawał dany produkt. Tym samym miód leśny swoją nazwę zawdzięcza miejscu, z którego pszczoły pozyskały nektar – czyli z lasu. Trudno jest określić jego konkretny skład, ponieważ w dużej mierze zależy od pory roku, bogactwa flory występującej na danym terenie czy od regionu kraju, z którego pochodzi produkt. Miód leśny to jeden z najbardziej tradycyjnych smaków. To właśnie ten rodzaj, który bardzo dobrze kojarzymy z wszelkiego rodzaju kreskówek – wydrążona dziura w drzewie, a w niej rój pszczół i ciepły miód wyjadany przez niedźwiedzia łapą. Jednak po pewnym czasie przeniesiono barcie, czyli dawne ule, w tereny nieco bliższe człowiekowi, a zatem w okolice domostwa. Bajkowe misie nie wzięły się znikąd – w rzeczywistości były bardzo łase na ten smakołyk.
Właściwości miodu leśnego.
Miód leśny to jeden z rodzaju miodów nektarowo-spadziowych. Dzięki temu łączy w sobie pozytywne cechy obu z nich. Możliwości jego zastosowania są bardzo szerokie i są doskonałym fundamentem na podniesienie odporności organizmu. Miód leśny wykazuje szczególne działanie prozdrowotne, dlatego niejednokrotnie sprawdzi się przed oraz w trakcie choroby, wspomagając jej leczenie. W składzie możemy spodziewać się przede wszystkim składników bakteriostatycznych oraz bakteriobójczych, które pozwalają na stosowanie produktu w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Miód ten jest pozyskiwany z roślin, które same w sobie są typowymi ziołami leczniczymi, a wśród nich wymienić można malinę, lipę, sosnę, dziką różę. Od tysięcy lat rośliny te pomagały ludziom w zwalczaniu przeziębienia, dlatego właściwości miodu leśnego są nieocenione. Sprawdzi się zarówno przy delikatnych przeziębieniach, jak i przy poważniejszych dolegliwościach, w tym chociażby zapalenie oskrzeli czy płuc. Miód leśny pomaga w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy oraz nadciśnienia, dzięki czemu można wysnuć wniosek, że jego zastosowanie jest bardzo różnorodne. Pozwala oczyścić organizm ze zbędnych toksyn, dając jednocześnie zastrzyk energii do działania.
Miód leśny – zastosowanie
Zastosowanie miodu leśnego jest możliwe na wiele sposobów, jednak z oczywistych względów najchętniej wybierane jest spożytkowanie go w kuchni. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, w tym na kanapkach czy w ciasteczkach, co w szczególności mogą polubić dzieci. Miód leśny świetnie radzi sobie z dodawaniem charakteru potrawom takim jak szejki i lody, będąc świetną alternatywą dla zwykłego białego cukru. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach co do stosowania miodu, a główną jest jego nie podgrzewanie do 40 stopni. W ten sposób produkt traci swoje prozdrowotne właściwości ze względu na rozpad enzymów, inwertazy i amylazy, dlatego w przypadku dodawania miodu do potraw pieczonych stanie się wyłącznie smakowym elementem. Nie umniejsza to jego funkcji, ponieważ charakterystyczny smak oraz zapach miodu często wypełnia kuchnię, tworząc to miejsce jeszcze przyjemniejszym. Ciekawym sposobem na przyjmowanie miodu jest także rozpuszczenie go w letniej wodzie i odstawienie do lodówki do następnego dnia. Wystarczy 10-12 godzin, a po tym czasie możemy spodziewać się zwiększonego działania bakteriobójczego nawet kilkanaście razy w porównaniu do konsumpcji surowego produktu. Poza kuchennym zastosowaniem miód leśny można używać także do tworzenia własnych kosmetyków domowych w postaci maseczek do twarzy lub peelingów nawilżających do ust. Uwaga! Bardzo łatwo o zjedzenie takich kosmetyków, ponieważ są niesamowicie skuteczne, ale jednocześnie – pyszne.
Czytaj też Miód spadziowy. Z czego jest i jaka jest jego cena?