Nie od dziś wiadomo, że miody są powszechnie używanym produktem w wielu polskich kuchniach. Traktuje się je jako naturalny środek budujący odporność oraz wspomagający organizm podczas walki z chorobami, przeziębieniami oraz schorzeniami. Każdy rodzaj miodu zdaje w tym przypadku egzamin, jednak jest jeden, który w szczególności sprawdzi się podczas trudnych sytuacji zdrowotnych. Miód z malinami, jeden z rzadziej spotykanych, ale jednocześnie z najbardziej skutecznych miodów na tle właściwości prozdrowotnych.
Miód malinowy. Właściwości oraz cechy charakterystyczne
Maliny same w sobie od dawna stanowią jeden ze sprawdzonych sposobów na pokonanie dolegliwości chorobowych szczególnie często występujących w okresie jesienno-zimowym. Miód malinowy pozwala zwiększyć pocenie się poprzez rozgrzewanie organizmu, co pozwala na szybkie i skuteczne zwalczanie przeziębień, kataru czy wszelkich dolegliwości związanych z chorobami górnych dróg oddechowych. Podobnie jak w przypadku pozostałych rodzajów miodu, tak i ten produkt wykazuje właściwości bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze, które pomagają zahamować chorobę i zredukować szansę jej powrotu w najbliższym czasie.
Z tego względu warto stosować miód malinowy – pozwala zapobiec pojawieniu się przeziębienia, a jeśli już jakaś infekcja nas złapie, możemy szybko wrócić do normalnego funkcjonowania. Ważną zasadą, by wszystkie wymienione powyżej aspekty miały prawo istnienia, jest regularność. Przyjmowanie miodu z malin w regularnych odstępach czasowych pozwala na naturalne podniesienie odporności orgiazmu, co jednocześnie pozytywnie wpływa na zwalczanie wszelkich bakterii oraz wirusów. Co więcej, miód malinowy zawiera dużą ilość węglowodanów, co pozwala odczuwać zastrzyk energii po spożyciu. Sprawdzi się w tym przypadku zarówno w pracy fizycznej, jak i umysłowej.
Niewiele osób wie, że miód malinowy pozwala zapobiegać wystąpieniu miażdżycy, jednocześnie obniżając ciśnienie krwi ze względu na udowodnione działanie stymulujące w przypadku układu krwionośnego. Omawiany produkt posiada wiele właściwości prozdrowotnych, a wśród nich warto wymienić dodatkowo pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Miód malinowy pozwala na regulację trawienia poprzez ułatwienie go, a dodatkowa zawartość choliny reguluje pracę wątroby. Tym samym zwiększa się produkcja żółci oraz redukcja problemów związanych z żołądkiem.
Miód z malinami. Kolor, smak oraz zapach
Miód malinowy może różnić się w zależności od odmiany malin. Istnieje ich kilka, a nawet kilkanaście, zatem wybór jest ogromny – zarówno w okolicy lata, jak i jesieni. Różna pozostaje kwaskowatość, a tym samym smak owoców czy ich aromat. Z tego względu miody malinowe także będą się od siebie różnić – odmiany letnie będą mieć wyczuwalną nutkę kwasowości, natomiast te jesienne słodyczy.
Choć mogłoby wydawać się, że miód malinowy będzie charakteryzował się podobnym do malin różowym kolorem, to nie jest to do końca zgodne z prawdą. Produkt ten nie powstaje z owoców, a jedynie z kwiatów, czyli nektaru i pyłku roślin, dlatego kolor pozostaje standardowy – jasno-słomkowy, natomiast po procesie krystalizacji zamienia się w biel. Czerwonawej barwy miodu możemy spodziewać się w przypadku dodania do produktu soku z malin lub liofilizowanych owoców. Sam zapach miodu malinowego można śmiało przyrównać do kwiatu malin, który przypadnie do gustu między innymi dzieciom.
Pochodzenie miodu malinowego. Jak rozpoznać miód malinowy?
Miód malinowy, jak zostało wspomniane wcześniej, jest wytwarzany z kwiatów malin, czyli z nektaru i pyłku. Co za tym idzie, niezbędne są kwitnące rośliny, dzięki którym istnieje możliwość wytworzenia produktu. Kwiaty te swój czas mają wyłącznie dwa razy do roku, czyli latem i jesienią, jednak mimo wszystko nawet w tych okresach są słabo dostępne dla pszczelarzy. Pasieka musiałaby zostać zlokalizowana w pobliżu roślin lub mobilna – wówczas przenoszono by ją na dane miejsce w zależności od pory roku. Wpływa to jednak bezpośrednio na popularność miodu malinowego, która spada ze względu na rzadkie jego występowanie oraz trudną dostępność.
Pamiętajmy jednak, że miód malinowy jest jednym z najskuteczniejszych w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Idealnie jest mieć go pod ręką w okresie jesienno-zimowym. Jeśli więc tylko macie okazję wzbogacić spiżarnię o słoik miodu malinowego, to nie wahajcie się ani chwili.
Czytaj też Miód spadziowy. Z czego jest i jaka jest jego cena?