Ze zdrowym, dobrym jakościowo miodem kojarzy się prosty proces jego powstawania: pszczoły zbierające nektar do ula, który wypełnia w ten sposób jego plastry. Jednak nie zawsze tak jest – miód spadziowy to idealny przykład produktu, który powstaje zupełnie inaczej. To jedna, ale nie ostatnia cecha, która go wyróżnia na tle pozostałych rodzajów.
Miód spadziowy – z czego jest i jak powstaje?
Pierwszą wyczuwalną różnicą pomiędzy miodem spadziowym a najczęściej występującymi rodzajami w kuchni jest nieco mniejsza intensywność smaku i aromatu. W zapachu da się wyczuć nutę leśną i żywiczną. Niestety nie da się mieć wszystkiego – za to omawiany produkt przoduje w czołówce najlepszych składów wśród miodów. Wszystko za sprawą cennych flawonoidów i związków fenolowych, aczkolwiek należy mieć na uwadze to, że ich stężenie w miodzie jest ściśle powiązane z drzewem, z którego została pozyskana spadź. Co więcej, miód spadziowy iglasty przewyższa pozostałe rodzaje pod kątem ilości biopierwiastków – szacowana jest mniej więcej dziesięciokrotna różnica.
Jak zostało powiedziane na początku, omawiany produkt nie powstaje w wyniku zbierania nektaru kwiatowego, a spadzi z drzew, która jest sokiem drzewnym poddawanym obróbce przez pszczoły. Miód może powstawać zarówno ze spadzi iglastej (najczęściej jest to miód spadziowy jodłowy), jak i liściastej. Połączenie nektaru ze spadzią natomiast daje miód spadziowo-nektarowy.
Zmianie w porównaniu z kwiatowymi miodami ulega także kolor – w przypadku spadziowych barwa jest głęboka, a w dużej mierze zależy od miejsca pobrania spadzi. Ponadto, w przypadku miodów spadziowo-nektarowych, znaczenie ma także stosunek ilościowy jednego do drugiego. W zależności od niego barwa może mieć nieco inny odcień.
Właściwości miodu spadziowego. Na co go stosować?
Wyróżniający się na tle pozostałych rodzajów miód spadziowy jest chętnie wykorzystywany zarówno w kuchni jako dodatek do słodkich potraw, jak i w medycynie. Świetnie się sprawdza jako uzupełnienie codziennej diety, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Szczególnie polecany jest w trakcie kuracji antybiotykowej, sterydowej lub opartej na jakichkolwiek silnych lekach. Miód spadziowy znajdzie swoje zastosowanie także w przypadku leczenia anemii, problemów oddechowych (np. astma) czy dolegliwości żołądkowych i trawiennych. Odmiana liściasta pozytywnie wpływa na ciśnienie, obniżając je, a także wspomaga układ krążenia i pracę serca. Udowodniono, że redukuje poziom stresu wraz z napięciem nerwowym i pozwala na szybsze gojenie ran oraz odmrożeń. Miód spadziowy iglasty z drugiej strony ma działanie przeciwzapalne – umożliwia złagodzenie kaszlu, eliminuje dolegliwości takie jak katar, grypa, a także poważniejsze choroby związane z zapaleniem płuc.
Jak stosować miód spadziowy?
Niezawodnie sprawdzi się przy przeziębieniach w połączeniu z cytryną i ciepłą wodą. Należy pamiętać jednak o regularności – dopiero wtedy możliwe jest zauważenie rzeczywistych efektów. Co ciekawe, miód spadziowy ulega krystalizacji nieco później niż miody kwiatowe.
Najlepszym momentem na wprowadzenie miodu do codziennej diety będzie z pewnością okres jesienno-zimowy – wówczas zdecydowanie łatwiej o zachorowania, zwłaszcza przy osłabionej odporności. Warto w takim przypadku zadbać o to, by zminimalizować ryzyko chorób. Miód spadziowy, zarówno iglasty, jak i liściasty, pomoże zadbać o zdrowie nie tylko podczas zapaleń, ale także przed nimi – pozwalając ich uniknąć.
Miód spadziowy – sklep
Omawiany produkt to zarówno jeden z najzdrowszych, jak i najdroższych miodów występujących w Polsce. Pewnym jest, że cena zawsze idzie w parze z jakością – z tego powodu nie ma sensu szukać tańszych miodów, ponieważ z dużym prawdopodobieństwem nie będą one polskim, oryginalnym wyrobem, a sprowadzanym słabej jakości produktem. Dobrze jest zatem zamawiać lub kupować miód spadziowy w sklepach, które znamy i co do których mamy pewność. Wtedy mamy gwarancję, że zachowane zostały wszystkie prozdrowotne właściwości, na których nam przecież najbardziej zależy.