Najczęściej spotykanymi miodami w kuchni polskiej są lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy. Zdecydowanie rzadziej na stołach gości miód faceliowy. Do jego zalet należy nie tylko bardzo słodki smak, ale także właściwości, które rewelacyjnie wpływają na każdy organizm. Miód faceliowy posiada mnóstwo ważnych dla zdrowia wartości odżywczych, dlatego zdecydowanie dobrze go znać.
Miód faceliowy – skąd pochodzi?
Omawiany rodzaj miodu produkowany jest z facelii. W naszym kraju najbardziej znaną odmianą jest facelia błękitna – wyróżnia się ona najlepszą miododajnością wśród roślin. Wszystko to jest zasługą wydajności nektarowej, która jest bardzo duża przy jednoczesnym krótkim okresie wegetacji. Miód faceliowy charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem oraz wyjątkowo kwiatowym zapachem. Jego kolor można opisać jako jasnożółty, delikatnie zielonkawy. Wiele opinii na temat faceliowego miodu dotyczy jego niezwykłych właściwości leczniczych, które wpływają na zdrowie organizmu. Jest także wspaniałą alternatywą dla bardzo lubianego w Nowej Zelandii miodu manuka.
Właściwości miodu faceliowego
Miód faceliowy ma wiele prozdrowotnych właściwości. Do ciekawych faktów na jego temat należy zbadane obniżanie toksycznego działania używek na organizm, w tym alkoholu, nikotyny, a także kawy i herbaty. Ponadto miód faceliowy sprawdzi się u osób o zbyt wysokim ciśnieniu tętniczym – regularnie stosowany sukcesywnie je obniża. Z ulgą odetchnąć mogą także ci, którzy borykają się z problemami związanymi z górnymi drogami oddechowymi, w tym zapaleniami, ponieważ omawiany produkt łagodzi je i zapobiega powstawaniu kolejnych. Badania wskazują na realną pomoc miodu faceliowego w przypadku leczenia astmy oskrzelowej, a także ochronie wątroby przed wszelkimi zatruciami pokarmowymi. Idealnie sprawdzi się u osób z dolegliwościami układu pokarmowego – miód odpowiedzialny jest za regulację metabolizmu, pomoc w leczeniu wrzodów czy niwelowanie problemów związanych z woreczkiem żółciowym.
Miód faceliowy a cukrzyca
Każdy cukrzyk z pewnością ma świadomość tego, że dla własnego zdrowia powinien unikać spożywania zbyt dużej ilości cukrów, niezależnie od tego, czy jest to fruktoza, czy sacharoza. Zanim zacznie się zatem stosować jakikolwiek miód podczas zdiagnozowanej cukrzycy należy skonsultować ten fakt z lekarzem prowadzącym. Niejednokrotnie zdarzy się, że produkty tego typu będą wykluczane z diety całkowicie. Jeśli jednak opinia medyczna nie przewiduje złego wpływu na stan zdrowia po spożyciu miodu faceliowego, nie ma przeciwwskazań do włączenia go raz na jakiś czas. Trzeba jedynie pamiętać o zdrowym rozsądku i umiarze – wówczas z pewnością nie stanie się nic niepożądanego.
Miód faceliowy – jak stosować?
Podobnie jak pozostałe miody, tak i faceliowy najlepiej sprawdza się jako zdrowsza alternatywa dla cukru. Całkowite wyłączenie sacharozy i zastąpienie jej miodem ma wiele korzyści zdrowotnych podczas regularnego stosowania. Miód faceliowy świetnie sprawdzi się też jako dodatek do różnych słodkich dań czy wypieków. Nie tylko będzie słodko i dobrze smakować, ale też wniesie do kuchni świeży aromat kwiatowego zapachu. Cenionym i wciąż praktykowanym sposobem na przyjmowanie miodu faceliowego jest rozpuszczanie łyżeczki produktu w szklance letniego mleka lub wody. Co ciekawe, wykorzystywanie go pozwala na odtruwanie organizmu, a także jego wzmacnianie. Nie warto odkładać stosowania miodu do momentu pojawienia się dolegliwości związanych z wątrobą lub układem pokarmowym – dobrze jest zapobiegać wszelkim problemom.
Gdzie kupić miód faceliowy?
Ze względu na brak dużej popularności, miód faceliowy raczej trudno będzie dostać w osiedlowym sklepie czy markecie. Miód faceliowy można za to znaleźć w sklepach internetowych, specjalizujących się w produktach pszczelarskich, współpracujących z pasiekami.