Spośród wszystkich rodzajów miodów, miód nawłociowy wyróżnia się między innymi tym, że ma szczególnie ważne właściwości prozdrowotne o ogromnym potencjale. Jednak faktem jest, że ten produkt pozostaje wciąż mało znany i trudno dostępny. Niska popularność wpływa na to, że bardzo rzadko można dostać miód z nawłoci w tradycyjnym markecie. Jeśli jednak uda wam się spotkać takie miód w sklepie internetowym, nie ma co się zastanawiać! Warto kupić choć jeden słoiczek, by zakosztować pysznego smaku i właściwości, które pozwalają na redukowanie wielu chorób.
Miód z nawłoci. Właściwości i cechy charakterystyczne
Całkowicie naturalne składniki prozdrowotne to nieopisana zaleta miodu nawłociowego. Należą do nich między innymi rutyna oraz kwercetyna, które są odpowiedzialne za skuteczne wzmocnienie naczyń krwionośnych przy jednoczesnej poprawie ukrwienia. Miód z nawłoci działa przeciwzakrzepowo i zapobiega zapaleniom naczyń krwionośnych. Co ciekawe, pozwala na wzmocnienie mięśnia sercowego, a także odpowiednią regulację ciśnienia.
Wysoka ilość flawonoidów i antocyjanów wpływa na wykazane w badaniach działanie antybakteryjne. Dzięki czemu miód z nawłoci sprawdzi się między innymi w przypadku zapalenia pęcherza oraz innymi dolegliwości związanych z układem moczowym, jak zapalenie nerek czy kamica nerkowa. Sam w sobie produkt pozwala na wzmocnienie oraz wsparcie działania układu moczowego.
Coraz częściej jest też stosowany przez mężczyzn w leczeniu chorób prostaty. Nawłociowy miód wykazuje działanie antybiotyczne, co niesamowicie wpływa na poprawę odporności niezależnie od pory roku. Wszelkie prozdrowotne właściwości pozwalają na skuteczniejszą walkę z przeziębieniami czy grypą, a także łagodzą objawy z nimi związane, jak kaszel czy chrypka.
Miód nawłociowy ma działanie wzmagające pocenie się, co jest szczególnie istotne przy występowaniu gorączek. Najczęściej stosowany jest w polskich kuchniach w okresie jesienno-zimowym, w którym nietrudno o wszelkiego rodzaju infekcje.
Zarówno miód z nawłoci, jak i napar, można stosować w celu zwiększenia wydzielania moczu, a co za tym idzie – odtruwania organizmu z toksyn. Wspomaga zatem usuwanie produktów przemiany materii i działa oczyszczająco.
Smak i zapach miodu nawłociowego
Kolor miodu z nawłoci można przyrównać do klasycznej żółtej barwy, która jednak odcieniem może przypominać też herbatę lub bursztyn. Podobnie jak w przypadku pozostałych rodzajów miodów, tak i nawłociowy zmienia swoją barwę w trakcie procesu krystalizacji. Sam proces pojawia się szybko w porównaniu do innych produktów naturalnego pochodzenia, co jest zupełnie normalne ze względu na wysoką zawartość glukozy. Niejednokrotnie można spotkać się ze stwierdzeniem padającym z ust pszczelarzy o tym, iż krystalizacja zaczyna się w samym ulu.
Zapach, którego możemy się spodziewać po miodzie nawłociowym, to nic innego jak kwitnące kwiaty, z których pozyskiwany jest pyłek oraz nektar. Nawłoć kojarzy się między innymi z cytrynową nutą oraz ziołowym zapachem. Sam smak miodu jest dość ciekawy – delikatny, słodki, jednak z wyczuwalnymi gorzkimi tonami oraz kwaskowatością. To nietypowy dla pozostałych miodów smak, dlatego warto go wypróbować w swojej kuchni.
Miód nawłociowy. Przepis i zastosowanie
Miód nawłociowy – jak spożywać? To pytanie nieustannie się pojawia, jednak najlepsze rozwiązania to te, które są najprostsze. Należy do nich spożywanie miodu nawłociowego po rozpuszczeniu w szklance letniej wody. To stary i skuteczny sposób na zwiększenie odporności. W ten sposób miód nawłociowy można stosować także u dzieci. Jest idealną alternatywą dla zwykłego, białego cukru, stając się zdrowszym i wartościowszym zamiennikiem. Cena miodu nawłociowego może być dość wysoka ze względu na to, że trudno jest o jego dostępność. Nie jest popularny w codziennym życiu, więc spotkanie go w sklepie osiedlowym lub markecie graniczy z cudem. Jeśli jednak uda się go otrzymać, to prawdopodobnie cena miodu nawłociowego będzie stosunkowo wysoka. Taniej i z pewnego źródła można nabyć miód nawłociowy w sklepie internetowym.
Biorąc pod uwagę wszelkie właściwości zdrowotne wraz z cechami charakterystycznymi, warto wypróbować ten produkt. Być może zagości na stałe w waszej kuchni!