Wiosenne miesiące, takie jak między innymi maj, to czas, w którym wszelkie trawniki w mieście czy łąki na wsiach pokrywają się żółtymi kwiatami, tworząc zupełnie nowy, naturalny krajobraz. To wszystko dzieje się za sprawą mniszka lekarskiego, którego popularnie nazywamy mleczem, a w trakcie przekwitania – dmuchawcem. Choć nie jest ulubioną rośliną dla osób, które posiadają własny trawnik ze względu na trudność w jego wyplenieniu, to sprawdza się idealnie dla wielu pszczół. Sprawdź właściwości miodu z mniszka lekarskiego!
Pochodzenie miodu mniszkowego. Miód z mniszka do słoików.
Mlecze są bardzo popularną rośliną, którą spotkać można praktycznie na każdym kroku w sezonie wiosenno-letnim. Nie ma znaczenia, czy przebywamy na wsi, w mieście czy na łące – mniszki lekarskie są praktycznie wszędzie na wyciągnięcie ręki. Są szczególnie uwielbiane przez pszczoły, które często siadają na kwiatach mlecza. Dają stosunkowo dużo pyłku, ale jednocześnie niewiele nektaru. W dobrych warunkach pogodowych zaczynają kwitnąć już w okolicach kwietnia, jeśli natomiast pogoda nie sprzyja – jest to przełom kwietnia i maja. Choć mniszek lekarski nie jest najbardziej atrakcyjną dla pszczół rośliną, to jednak zanim zaczną kwitnąć pozostałe okazy, wykorzystują pyłek z mlecza. Ta praca jednak nie przynosi zbyt dużych efektów w postaci miodu z mniszka. Pszczoły zazwyczaj traktują pyłek z mleczy jako pożywienie dla pszczelich rodzin. To powoduje, że miód z mniszka lekarskiego staje się rzadkim okazem, który trudno dostać w sklepie czy pasiece. Cena miodu z mleczy jest dość wysoka ze względu na małą popularność i dostępność, jednak to właściwości prozdrowotne produktu powinny skłonić nas mimo wszystko do zakupu.
Miód z mniszka lekarskiego – właściwości
Bogaty skład miodku majowego, czyli inaczej miodu z mlecza, pozwala na wykorzystanie właściwości prozdrowotnych produktu w przypadku wszelkich zapaleń, infekcji czy przeziębień. Tym samym miód mniszkowy sprawdzi się w stanach zapalnych wątroby, a także żołądka.
Co ciekawe, miód z mlecza świetnie spisuje się na następny dzień po spożyciu zbyt dużej ilości trunków wyskokowych oraz przy wszelkiego rodzaju niestrawnościach. Produkt ten jest często polecany przez lekarzy w przypadku występowania dolegliwości oraz chorób nerek, w tym między innymi kamicy.
Miód z mniszka lekarskiego skutecznie obniża poziom cholesterolu, a także redukuje nieprzyjemności związane z bólami reumatycznymi. Podobnie jak w przypadku pozostałych rodzajów miodu, tak i tutaj regularne spożywanie pozwala na zwiększenie odporności organizmu, tym samym redukując ryzyko zachorowań. To świetny domowy sposób na zapobieganie oraz leczenie przeziębienia czy grypy ze względu na wykazywane właściwości zdrowotne. Warto zatem stosować choć łyżkę miodu z mleczy dziennie w celu profilaktycznym, dzięki czemu w większym stopniu uda nam się obronić przed wirusami i bakteriami.
Miód z mlecza – zastosowanie. Przepis na miód z mniszka
Przepisów na miód z mlecza jest niemało, a każdy z nich pozwala na skuteczne zahamowanie objawów przeziębienia oraz wsparcie w trakcie kuracji. Przede wszystkim miód z mniszka lekarskiego można stosować podobnie do pozostałych rodzajów miodów, czyli jako zdrowszą alternatywę dla zwykłego, białego cukru. W ten sposób zastąpimy puste kalorie wartościowymi składnikami, jakie znajdują się w omawianym produkcie. Miód pszczeli z mniszka lekarskiego wykazuje właściwości prozdrowotne, jednak by je zachować i całkowicie wykorzystać ich potencjał, należy pamiętać o tym, by nie podgrzewać produktu do temperatury powyżej 40 stopni. Czynność ta może spowodować, że wszelkie zdrowotne właściwości zostaną utracone, a pozostanie jedynie smak. Często zastanawiamy się też, od jakiego wieku można stosować syrop z mlecza – niezależnie od tego, czy redukujemy stan zapalny, czy chcemy miód zastosować profilaktycznie, można używać go już od 9. miesiąca życia. Wówczas zmniejszamy jednak standardową dawkę przynajmniej o połowę.