Jednym z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych miodów w Polsce jest miód wielokwiatowy. To, w jaki sposób zostaje pozyskiwany, sprawia problem przede wszystkim pod kątem właściwej klasyfikacji i opisu – różni się bowiem w zależności od miejsca występowania pasieki czy okresu zbierania nektaru. Poniżej wyjaśniamy różnice oraz właściwości miodu wielokwiatowego.
Skąd pochodzi miód wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy ma to do siebie, że jest pozyskiwany z roślin, które wyrastają w pobliżu pasieki. Wszystko zatem zależy od tego, jakie pożytki w danym okresie grały główną rolę. Z tego powodu nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jaki jest miód wielokwiatowy. Kwiatów, z których pochodzą pyłki, jest wiele – w tym można wyróżnić także drzewa i krzewy. Różnice będą zatem pojawiać się ze względu na inny region kraju i inne rośliny w pobliżu, które zmieniają się w zależności od sezonu pszczelarskiego. Aby jednak ułatwić charakterystykę, stosuje się podział związany z porami roku. Wyróżniamy w nim:
-
miód wielokwiatowy wiosenny – o jasnym zabarwieniu, słodkim, łagodnym smaku, w którym odczuwalne są aromaty wiosennych kwiatów. Pyłki zbierane są głównie z mniszka lekarskiego, koniczyny, kwiatów polnych;
-
miód wielokwiatowy letni – o nieco ciemniejszej barwie i bardziej wyrazistym smaku. Wytwarzany z nektaru kwitnących w letnim okresie roślin, w tym m.in. lipy, gorczycy, koniczyny, jednak ze względu na dużą ilość kwiatów w danym terminie mogą pojawiać się także inne źródła pyłków;
-
miód wielokwiatowy jesienny – równie ciemny co letni, natomiast w jego składzie największą rolę gra gryka, słonecznik i pozostałe miododajne rośliny.
Warto zaznaczyć, że miód wielokwiatowy może pochodzić w dużej części tylko z jednej rośliny – skład będzie zatem zależał od umiejscowienia pasieki. Jeśli będzie znajdować się blisko rzepaku, to on prawdopodobnie będzie głównym składnikiem. Dopóki jednak nie zostanie przekroczona wartość danego składnika oznaczona Polską Normą, miód nie będzie uznany za odmianowy, a wielokwiatowy.
Miód wielokwiatowy – charakterystyka
Wiele cech miodu wielokwiatowego zależy od pory roku i umiejscowienia pasieki. Można zatem spodziewać się różnego zabarwienia – jaśniejszego w cieplejszym okresie oraz ciemniejszego jesienną porą. Brak przewodniego pyłku występującego w składzie pozwala na opisanie smaku miodu jako słodki. Z pewnością intensywniejszą nutę smakową można wyczuć wśród miodów pochodzących ze zbiorów jesiennych niż letnich. Podobnie sytuacja wygląda z zapachami – kwiatowy, świeży powiew będzie charakterystyczny dla wiosennych miodów, natomiast mocne, zdecydowane aromaty to opis jesiennych zbiorów. Miód wielokwiatowy jest zdecydowanie słodki, jednak nie ma jednej, przewodniej gamy zapachowej czy smakowej ze względu na wiele różnych źródeł pyłków, jednak to właśnie najczęściej spotykany rodzaj w polskich domach. Powód jest prosty: smakuje on każdemu.
Właściwości lecznicze miodu wielokwiatowego
W przypadku dostrzeżenia zbawiennych właściwości miodu wielokwiatowego główną rolę gra regularność. Podczas ciągłego spożywania można zauważalnie podnieść odporność swojego organizmu. W celu zbudowania bariery antybakteryjnej warto spożywać tzw. wodę miodową – rozpuszczony miód w chłodnej wodzie po kilkunastu godzinach staje się o wiele skuteczniejszym sposobem na zwalczanie zapaleń. Do równie ważnych właściwości miodu wielokwiatowego należy zaliczyć stymulację układu immunologicznego, który pozwala na zwiększenie możliwości obronnych organizmu – tym samym zmniejsza ryzyko zachorowań. Znajdzie zastosowanie także w przypadku leczenia bezsenności i stresu – wystarczy szklanka letniego mleka z rozpuszczonym miodem.
Jaka jest cena miodu wielokwiatowego?
Tak samo jak barwa i smak, tak i cena zależy od sezonu, a także warunków pogodowych w danym okresie. Ceny zazwyczaj ustalane są indywidualnie. Nie warto jednak zwodzić się niskimi, konkurencyjnymi stawkami – jedna pszczoła jest w stanie wyprodukować zaledwie jedną łyżeczkę miodu przez całe swoje życie. Niska cena będzie zatem odpowiednikiem niskiej jakości, która nie przełoży się na właściwości odżywcze czy lecznicze. Lepiej zainwestować nieco więcej, ale dzięki temu mieć pewność, że otrzymujemy prawdziwy miód wielokwiatowy, a nie jego sztuczną odmianę.
Czytaj także Miód z mniszka lekarskiego. Jaka cena i właściwości?